Sinterklaas en NT2
Nederland viert Sinterklaas in december. In de NT2-les geef ik aandacht aan het feest. Met uitleg en voorbeelden. Chocoladeletters staan in de reklamefolders van de supermarkten. Welke soorten zijn er? Hoeveel kosten ze? Hoe zwaar zijn ze? Wat zit er in de producten? En ook: wat zeggen de labels op de verpakking van een letter over de chocolade (fairtrade-label) en over hoe je de verpakking weggooit (karton en plastic). Idem bij de pepernoten.
In veel landen worden er in december pakjes uitgedeeld. We praten er samen over.
Een surprise is niet zomaar een 'surprise' (Engels), maar een (van gratis of bijna gratis materiaal) gemaakte knipoog, met vaak een extra kwinkslag erin. Een auto van karton en wielen van melkpak-doppen, bijvoorbeeld. Met één vierkant wiel, als symbool van "er is altijd een probleem op te lossen". En een gedicht is een gedicht met woorden, die de cursisten inmiddels kennen.
"Hoe is dat dan met die schoenen?", wordt er gevraagd. Gelukkig heb ik een echte foto van iemand doorgestuurd gekregen en die kan ik laten zien. Ook de verrassingspret daarna, als er de volgende ochtend pakjes in en bij de schoenen gevonden worden. "O ja, en Sint heeft een sleutel die op alle deuren past, of zo, toch?" Zoiets ja... "En hoe zit het met het paard?..." Kijk even.